ΠΡΟΤΥΠΟ  ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

ΝΙΚΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ-ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

Οι εξετάσεις που εκτελούνται στο ιατρείο είναι:

-υπερηχογράφημα ουροποιητικού συστήματος

-μελέτη ροής ούρων(ουροροομετρία)

-κυστεοσκοπήσεις

-ουρηθροσκοπήσεις

-βιοψία προστάτη

-μικροχειρουργικές επεμβάσεις(εκτομή χαλινού,περιτομή,διαστολές στενωμάτων ουρήθρας)

*πιο κάτω αναλυτικάpic_3327.jpgpic_4308.jpg__5.JPG_2.jpg

Κυστεοσκόπηση
Η κυστεοσκόπηση είναι ενδοσκοπική τεχνική και θεωρείται από τις σημαντικότερες «διαγνωστικές ουρολογικές εξετάσεις» για την διερεύνηση του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος. Η εξέταση διαρκεί μικρό χρονικό διάστημα, γίνεται με τοπική αναισθησία και μπορεί να γίνει στο ιατρείο του Ουρολόγου αν είναι εξοπλισμένο με τον κατάλληλο ενδοσκοπικό εξοπλισμό. Κατά την εξέταση αυτή, με την βοήθεια ενός εύκαμπτου κυστεοσκοπίου διαμετρήματος ολίγων χιλιοστών, έχουμε την δυνατότητα να ελέγξουμε την ουρήθρα, αν υπάρχει βλάβη στον σφιγκτήρα ή στένωμα, το τοίχωμά της ουροδόχου κύστης, τα στόμια των ουρητήρων, το μέγεθος του προστάτη στους άντρες και να διαπιστώσουμε αν υπάρχουν πέτρες ή κάποιος όγκος μέσα στη ουροδόχο κύστη. Κατά την διάρκεια της κυστεοσκόπησης μπορούμε να πάρουμε και δείγματα (ιστούς) για βιοψία ή ακόμα και να καυτηριάσουμε μικρές παθολογικές βλάβες. Ο ασθενής μετά την κυστεοσκόπηση μπορεί να εμφανίσει ήπια ενόχληση  κατά τη διάρκεια της ούρησης καθώς και συχνοουρία. Οι ενοχλήσεις αυτές δεν διαρκούν πάνω από 2-4 ώρες και αντιμετωπίζονται με κοινά παυσίπονα.


Ουρηθροσκόπηση
Η Ουρηθροσκόπηση είναι ενδοσκοπική τεχνική και θεωρείται και αυτή μια από τις σημαντικότερες  «διαγνωστικές ουρολογικές εξετάσεις». Η εξέταση διαρκεί μικρό χρονικό διάστημα, γίνεται με τοπική αναισθησία και μπορεί να γίνει στο ιατρείο του Ουρολόγου αν είναι εξοπλισμένο με τον κατάλληλο ενδοσκοπικό εξοπλισμό. Κατά την εξέταση αυτή με την βοήθεια ενός εύκαμπτου κυστεοσκοπίου διαμετρήματος ολίγων χιλιοστών έχουμε την δυνατότητα να ελέγξουμε την ουρήθρα, αν υπάρχει βλάβη στον σφιγκτήρα, στένωμα, φλεγμονή ή κάποια εξωφυτική εξεργασία. Κατά την διάρκεια της ουρηθροσκόπησης μπορούμε να πάρουμε και δείγματα (ιστούς) για βιοψία ή ακόμα και να καυτηριάσουμε μικρές παθολογικές βλάβες. Ο ασθενής μετά την ουρηθροσκόπηση μπορεί να εμφανίσει ήπια ενόχληση  κατά τη διάρκεια της ούρησης καθώς και συχνοουρία. Οι ενοχλήσεις αυτές δεν διαρκούν πάνω από 2-4 ώρες και αντιμετωπίζονται με κοινά παυσίπονα. 

Ουροροομετρία

Η ουροροομετρία είναι η απλούστερη μορφή ουροδυναμικής εξέτασης και δίνει πολλές χρήσιμες πληροφορίες στον γιατρό για την ποιότητα της ούρησης. Είναι μη επεμβατική εξέταση και ουσιαστικά πρόκειται για ένα μηχάνημα που καταγράφει τη ροή των ούρων, όταν ο ασθενής ουρεί μέσα σε αυτό.

Η ουροροομετρία δίνει μία αξιόπιστη εικόνα για το πόσο εύκολα ή δύσκολα βγαίνουν τα ούρα.

Πότε γίνεται;

Η ουροροομετρία γίνεται συνήθως, όταν ο ασθενής αναφέρει συμπτώματα από το κατώτερο ουροποιητικό σύστημα.

Τα πιο συχνά είναι:

Eίναι χρήσιμη στην εκτίμηση παιδιών με ειδικά προβλήματα στην ούρηση, όπως επιμένουσα νυκτερινή ενούρηση και ατελή κένωση της κύστης.

Βιοψία προστάτη.

Ο Ουρολόγος σας έχει κρίνει ότι πρέπει να υποβληθείτε σε βιοψία προστάτη. Η απόφαση αυτή προέκυψε λόγω αυξημένης τιμής PSA σε δείγμα αίματος ή λόγω κάποιας ψηλαφητής σκληρίας κατά την δακτυλική εξέταση.

Η βιοψία προστάτη έχει ως σκοπό τη συλλογή μικρών ιστοτεμαχιδίων από τυχαία τμήματα του προστάτη αδένα και πραγματοποιείται με προκαθορισμένο τρόπο. Είναι επεμβατική μέθοδος, κατά την οποία με την βοήθεια κεφαλής υπερήχων επιλέγονται τα σημεία όπου λαμβάνονται τα δείγματα με τη χρήση λεπτής βελόνης.

Κατά τη διάρκεια της βιοψίας, εισάγεται η διορθική κεφαλή των υπερήχων στο ορθό, ενώ εσείς είστε κατακεκλιμένος σε αριστερή πλάγια θέση με τα πόδια λυγισμένα κοντά στο σώμα σας. Πραγματοποιείται τοπική αναισθησία, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο πόνος, και στη συνέχεια λαμβάνονται τα δείγματα.

Η διορθική βιοψία διαρκεί συνήθως από 30-45 λεπτά.

Πώς να προετοιμαστείτε

Ενημερώστε τον Ουρολόγο σας αν: